dijous, 1 de novembre del 2018

Descubrim la festa de la castanyada

Des de ben petits, la Castanyada ha estat present en les nostres vides durant el final de l’octubre. Es celebra amb la família, a l’escola, amb els amics… però d’on ve aquesta tradició tan arrelada a la nostra terra?

Té els seus inicis en una antiga festa ritual funerària on es pregava pels difunts i se’ls feien ofrenes. Tota la família es reunia per fer un àpat en honor als familiars que els havien deixat. Al llarg dels anys, aquesta reunió tradicional ha acabat sent la Castanyada que celebrem en els nostres dies.
El castanyer (Castanea sativa) és un arbre corpulent i caducifoli adaptat al clima mediterrani humit i atlàntic. És un arbre molt estès a causa de les nombroses plantacions per a l'aprofitament forestal per a cèrcols, perxes i fusta, i per al seu fruit, la castanya. Es localitza en terres silícies, com al Montseny, les Guilleries i el Montnegre. Actualment és en recessió a causa de diverses plagues que l'afecten greument i que ha provocat la mort de nombrosos peus, a part que deixa els troncs poc aptes per a un aprofitament rendible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada