dilluns, 4 de desembre del 2017

NADAL AL NOSTRE PETIT MÓN

Aquest curs per celebrar l'arribada del Nadal hem compartit experiències sobre com celebrem el Nadal a cadascun dels nostres països, a Letònia i a Colòmbia el Nadal és molt semblant a Catalunya. Al Marroc, però, no celebren el Nadal perquè és una festa de tradició cristiana. Sí que celebrem el Cap d'Any i ho fan d'una manera molt similar a nosaltres. Del Nadal a Catalunya el que més ens ha agradat a tots és fer cagar el tió, per això hem preparat un mural amb les diferents versions de les cançons per cagar el tronc segons la comarca on vius. El resultat de tot aquest treball l'hem plasmat en aquests dos murals que exposarem durant tot el mes de desembre als passadissos de l'Ins. Esperem que us agradin!


dijous, 30 de novembre del 2017

"PESTIÑOS"

Avui la Mari Carmen ens ha portat uns dolços típics d'Andalusia i que es preparen per Nadal. Els ha fet la seva mare, l'Ana María, que ens consta que és molt bona cuinera perquè també ens va portar uns panellets boníssims. Aquí us deixem els ingredients perquè sapigueu de què estan fets, la recepta com és un secret familiar ens la guardem per nosaltres! Us garantim que són una meravella!


INGREDIENTS:
-3 quilos de farina de blat.
-1 litre de vi blanc
-1 litre d'oli de gira-sol                                 
-5 bastonets de canyella.
-1 potet de sèsam.
-2 potets d'anís en gra
-1 cullaradeta de bicarbonat
-1 got d'anís sec
-1 taronja gran
-1 llimona
-1 quart d'ametlla
-mig quilo de sucre
-mel

dimecres, 22 de novembre del 2017

LES HISTÒRIES MALEÏDES

Aquests dies estem aprenent el present d'indicatiu, cada cop ho fem millor i sabem més verbs. Per demostrar-ho hem creat les històries maleïdes, hem tret 10 verbs a l'atzar d'un sobre i hem inventat els nostres relats. Aquí us en deixem alguns perquè els gaudiu!

La NONON va treure els verbs: PENSAR, DORMIR, PLORAR,  CRIDAR, FOTOGRAFIAR, RELLISCAR, PLOURA, CURAR, INFLAR, AIXAFAR.

i aquesta és la seva història:

El Leonardo pensa com sortir a fora perquè plou molt. Ell sol vol arribar a casa a descansar, quan surt de treballar truca a la seva mare perquè prepari la festa del seu fill. La padrina infla els globus per la festa d'aniversari del seu net. Quan el Leonardo arriba a casa obre la porta i veu  la seva mare que rellisca i el seu fill plora i crida ¡oh Deu! i corre a ajudar-la. Després, cura la seva mare, i li diu vigila la propera vegada. Després els tres celebren l'aniversari del seu fill i el Leonardo fotografia als covidats. Quan acaba la festa tots marxen cap a casa i el Leonardo va a tancar la porta i aixafa un toll d´aigua i corre a canviar-se i després s´adorm amb el seu fill i la seva mare.

Al MESSI li van tocar: PESCAR, BADALLAR, SEURE, JUGAR, ARROMANGAR-SE, TELEFONAR, SUAR, EMPÈNYER, ESCOLTAR i BAIXAR.

i mireu el que ha escrit:

El meu germà i jo juguem a futbol. . Després ve una camioneta plena de boles però a la camioneta li falta gasolina i no funciona,  nosaltres l'empenyem fins al parc i telefonem a la grua . De tant empènyer suem molt  i seiem una estona . Després baixem al riu i jo pesco un peix. Tinc la samarreta molt llarga i em toca a l'aigua del riu per això me l'arromango i escolto un peix que salta i el pesco. Llavors començo a badallar, badallo molt perquè estic cansat i tinc son. El meu germà i jo marxem capa casa a dormir.

dijous, 2 de novembre del 2017

CROCANT

Si per la Castanyada i Tots Sants a Catalunya mengem panellets i castanyes, al Marroc el que fan és una mena de crocant anomenat haloa del cacoia. La tieta de l'Iliass ens n'ha enviat des de kala, al Marroc, un bon plat perquè ho tastem. Està boníssim i aquí us deixem la recepta:

Ingredients:
-cacaus,ametlles,avellanes...
-sucre
-aigua
-oli
1r)En un bol posem tots els fruits secs i els barregem.
2n)En una casola posem l'aiguai el sucre perquè caramelitzi.
3r)Afegim el caramel al bol dels fruits secs i remenem fins
que quedi ben barregat.
4t)Ho estenem en una safata de forn i ho coïem al forn a
una temperatura baixa.

dilluns, 30 d’octubre del 2017

FEM PANELLETS

Per celebrar la Castanyada a casa de la M.Carmen han fet panellets i ella ens explica com els podem fer si volem gaudir d'uns dolços tan bons com els que han fet ella i la seva mare!

INGREDIENTS:
Per la massa:
-Sucre
-Farina d'ametlla
-Patata bullida
-Ous
-Ratlladura de llimona

Per decorar:
-Pinyons
-Coco ratllat
-Codonyat
-Ametlla tallada
-Cireres confitades

1)Posem la farina d'ametlla sobre el marbre i fem un volcà.
2)Afegim la patata bullida, els ous, el sucre i la ratlladura de llimona al mig del volcà.
3)Amb les mans barregem molt bé fins que quedi una massa
homogènia.
4)Emboliquem la massa amb film transparent i la deixem 24
hores a la nevera
5)Fem boletes més o menys de la mateixa mida i les guarnim
amb pinyons, cireres...
6)Despres coïem al forn els panellets uns 10 minuts a 180 graus.
*PODEM FER LA FORMA QUE ÉS ENS AGRDI I POSAR-HI ELS NOSTRES INGREDIENTS PREFERITS.

dijous, 19 d’octubre del 2017

ELS FRUITS DE TARDOR

Arribada la tardor, i encara que les bones temperatures no ens han abandonat, comencem a conèixer els fruits de la tardor típics de les nostres contrades.

La NONON ha triat l'ametlla punxeu l'enllaç per veure tot el que ha esbrinat.
L'Atxa ha triat el codony perquè al seu país d'origen es fan moltes postres amb codonyat. Per veure tot el que ha après sobre aquest fruit de tardor cliqueu l'enllaç

NOU CURS!

Un cop més comencem un nou curs a l'aula d'acollida i suport lingüístic de l'INS Seròs. Amb moltes ganes d'aprendre i amb la il·lusió de compartir noves experiències. Aquest curs per fer-ho més divertit utilitzarem tots pseudònims a l'hora de presentar-nos. Sabeu que és un pseudònim?
Doncs un pseudònim és un nom fals utilitzat per artistes, escriptors ... per tal de no ser reconeguts. També es poden usar els termes: nom de ploma (els escriptors), nick, àlies o sobrenom.
Dit això passem a la nostra presentació:
Amb el número 1 tenim a MESSI un jove de 14 anys vingut del Marroc a qui li agrada molt el Barça, com ja haureu endevinat! També li agrada caçar i pescar.
Amb el número 2, la MUSA de 16 anys i provinent de l'Amèrica llatina. Li agrada molt la música i nedar.
Amb el número 3 i la més dormilega del grup, la NONON a qui li costa llevar-se mooolt pel matí, però un cop s'ha llevat el que més li agrada és sortir a passejar amb les seves amigues.
La número 4 té 13 anys i fa 2n d'ESO B, va nèixer a Paterna de Rivera i va arribar tot just fa un any al nostre centre, és la FUNKY perquè el que més li agrada és ballar.
El número 5 és un noi provinent de Moulay Bousslham, al Marroc, va arribar el maig del 2016 a Catalunya. Li agrada molt anar en bici i jugar amb el mòbil. Li direm ATXA.


dimecres, 28 de juny del 2017

BONES VACANCES!

Acabem aquest curs 2016-2017 després d'haver compartit un munt d'experiències junts, ens acomiadem temporalment fins al setembre que tornarem carregats d'energia per començar un nou curs!
Però per no oblidar-nos de tot el que hem treballat i après al llarg d'aquests mesos us deixo un enllaç amb les tasques d'estiu! Recordeu també que podeu llegir tant com vulgueu i pugueu i presentar un breu resum del llibre o llibre que heu escollit.
Els deures d'estiu s'han de presentar el primer dia de classe i la nota es valorarà al primer trimestre.

dilluns, 5 de juny del 2017

EL NOSTRE INSTITUT PER M.CARMEN JIMÉNEZ

El meu institut es diu institut Seròs, està en un poble que es diu Seròs, a la plaça de les escoles. És gran: té tres plantes, a dalt de tot hi ha taquilles, l'aula de tecnologia, l'aula de vip i les aules de 4tA, 1r i 2n de batxillerat i 2nC. A la segona hi ha dues laboratoris, l'aula d'acollida, la sala de professors, l'aula de música, taquilles i les aules de 3A, 3B i 3C. La planta baixa, l'interior hi ha secretaria on està la Carmen que apunta els codis al ordinador, es la encarregada dels papers de las excursions, dels diners a secretaria. Estan els despatx de la Núria, del David, de l'Albert i del Jordi, que son l'equip directiu, també en aquesta planta esta consegeria on treballa el Jordi, fa fotocòpies, atenció l'alumnat, atendre al telèfon, les claus de les taquilles, les aules, l'ascensor, etc. També s'encarrega de les pilotes de bàsquet, futbol, crida a l'alumnat i als professors. A l'exterior del centre tenim el pati on sortim a esmorzar i jugar. És rectangular hi ha màquines de begudes, es gran. Te bancs per seure. Té un hort que fan el alumnes de 2n. Té 2 entrades des del centre i dues al l'exterior. També hi ha una font per beure. Al costat del pati hi ha un gimnàs, una biblioteca i l'escola de primària. El gimnàs és on fem E.F, té matalassos, pilotes de bàsquet, futbol, etc. Hi ha un vestuari per las noies i un vestuari pels nois. Hi ha un despatx i moltes portes grises amb el material que utilitzem. Als vestuaris hi han dutxes, un lavabo, bancs per posar les motxilles i tres penjadors.
La biblioteca és rectangular esta plena de llibres en català i castellà, té taules per llegir a l'hora del pati i una taula pel professor o professora

dimarts, 21 de febrer del 2017

JORNADA DE LA LLENGUA MATERNA

QUÈ ÉS LA JORNADA INTERNACIONAL DE LA LLENGUA MATERNA? 
El dia internacional  de la llengua  materna és la jornada declarada per l´Unesco per promoure la diversitat lingüística ,cultural i el multilingüisme.

DES DE QUAN LA CELEBREM? QUIEN DIA LA CELEBREM
La celebrem des de l'any 2000 . El dia 21 de feber

QUANTES LLENGÜES ES PARLEN AL MÓN?
Es calcula que hi ha aproximent 6.000 llengües, com per exemple: el català, l'àrab, el castellà, el francès, l'anglès, el rus, el romanès, l'italià, letó , oromo...

QUINES LLENGÜES PARLEM AL NOSTRE INSTITUT? 
Al nostre institut es parla : català , castellà  , francès , anglès i llatí. 

QUINES LLENGÜES PARLEM A CASA ELS ALUMNES DE L'AULA D'ACOLLIDA DE L'INS SERÒS?

El Bilal i l´Iilass parlen berber
la Hassan parla àrab
La Kitija parla letó però sap parlar rus i lituà
La M.Carme parla castellà 
La Mariona parla catalá 

QUINES SÓN LES LLENGÜES MATERNES DEL NOSTRE INSTITUT?
CATALÀ 133 PARLANTS
CASTELLÀ 12 PARLANTS
ÀRAB 39 PARLANTS
ROMANÈS 13 PARLANTS
BERBER / AMAZIC 12 PARLANTS
LETÓ 1 PARLANTS

dimarts, 17 de gener del 2017

L' HIVERN

L'hivern és l'estació més freda de l'any. Comença el 21 de desembre i acaba el 21 de març. Es caracteritza per un descens de la temperatura. 

La natura s'adapta a l'estació. Els vegetals de fulla caduca perden les fulles per evitar que les malmetin les gelades, i algunes plantes fins i tot perden tota la part aèria (hemicriptòfits i geòfits ). Els animals s'han d'adaptar no només al fred sinó també a la menor disponibilitat de menjar. Per això, molt ocells i també animals d'altres espècies migren cap a llocs més càlids, i d'altres hibernen. Molts mamífers tenen més pèl i algunes aus tenen més plomissol. Alguns ocells, que a l'estiu són més o menys solitaris, a l'hivern els trobem agrupats buscant menjar, com passa amb els tudons, els tords o els pinsans.


- Friuts d'hivern: pinya, madarina, llimon, taronja...
- Menjar típic d'hivern: sopa d'alls, escudella catalana, llegums...
 






                                                                                                                                                                                                                         
                                                             







             

                                                                                                                   
                                                MENJAR TÍPIC D' HIVERN
                                          

https://celleradocse.files.wordpress.com/2016/09/crematomate.jpg?w=350&h=200&crop=1                                   Imatge relacionada                                                                                                                                                                                                        
   
 ILIASS I BILAL